söndag 22 januari 2012

Det kinesiska nyåret 2012


Idag den 22 så skänker man offergåvor


Smatterband i röd färg hängs upp...

Kinesiskt nyår

Kaninens år 2011
2011-02-03 — 2012-01-22
_____________________

Drakens år 2012
2012-01-23 — 2013-02-09
Det kinesiska nyåret är kinesernas allra viktigaste och största helg. Den infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari — 19 februari. Variationen beror på att den kinesiska kalenderns månader inte är lika långa som i vår gregorianska kalender.
En månad har enligt månkalendern 29,5 dagar och kalendern baseras på månens fyra faser (som också är fyra veckor). Det är alltid nymånen, som är den första månfasen, som inleder en ny månad. Nymåne innebär att månen inte syns från jorden eftersom att den befinner sig mellan jorden och solen. I Kina har man sedan urminnes tider använt månkalendern, och den används fortfarande när det gäller kinesiska högtider och helger.
Inför nyåret städar man huset ordentligt och färgen som gäller under nyåret är rött och syns överallt. Den röda färgen symboliserar lycka och ett lyckosamt år vill ju alla ha. Röda dekorationer och lyktor hängs upp och röda pappersark med lyckohälsningar. De kineser som arbetar på långt hemifrån reser hem till familjen för att fira nyåret. Nyårshelgens firande pågår i tre dagar, men utgör också inledningen på Vårfesten som firas i hela 15 dagar.
Under nyårsfirandet gör man bland annat följande:
  • Hälsar på hos släktingar.
  • Äter mycket god mat, t.ex. jiăozi som är pastaknyten som innehåller kött och grönsaker.
  • Smäller nyårsraketer för att skrämma bort onda andar.
  • Barnen får röda kuvert med pengar. Rött är en lyckosam färg och kuvertet är en symbol för det kommande årets rikedom och lycka.
  • Många tittar också på CCTV:s nyårsgala (ca 700 miljoner).

Inga kommentarer: